Kruiden & natuurlijke middelen
​
Er bestaan heel wat kruiden en natuurlijke middelen die de gezondheid van je dieren kan bevorderen. Wanneer je dit gebruikt, doe dat dan met maten. Trop is teveel!
Natuurlijk zijn er ontzettend veel kruiden en producten om te gebruiken en iedere fokker heeft zo wel zijn eigen voorkeur. Deze pagina wordt opgedeeld in een stukje informatie rond vitamines en mineralen, kruiden en hun eigenschappen en een deel gaat over natuurlijke producten en hun werking.
Ook al heeft elk product en element zijn functie. Het heeft geen nut om altijd alles te geven. Het meeste halen kippen uit hun basisvoeding. Daarnaast kan je deze producten regelmatig aanbieden om ze net dat beetje extra te geven.
​
​
Het belang van vitamines
Vitaminen zijn stoffen die je nodig hebt om te kunnen groeien, te kunnen ontwikkelen en te kunnen functioneren. Zoals voor alle levende wezens zijn vitamines dus ook erg belangrijk voor de kippen.
Ze werken in het lichaam samen met andere stoffen en enzymen, ze geven ons energie, vormen nieuw weefsel, verwijderen afval en zorgen ervoor dat alle organen goed kunnen werken. Het is als het ware een katalysator voor de stofwisseling.
Goed gedoseerd zijn vitamines dus onontbeerlijk voor een goed functionerend lichaam, overmatig gedoseerd kunnen ze echter nadelig werken. Bij overdosering zijn de in vet oplosbare vitamines zelfs giftig en kunnen tot negatieve neveneffecten leiden.
Hieronder een opsomming van de verschillende soorten vitamines die van belang zijn voor onze kippen:
​
​
Uit bovenstaande kan men dus afleiden:
Voor een goede groei:: Vitamines A - B12 - D
Voor een goede broeduitkomst:: Vitamines B2 - B12
Voor een goede bevruchting: Vitamine E
Voor gezonde kuikens: Vitamine B2
Voor de weerstand: Vitamine A
Tijdens de rui: Vitamine A
Het belang van mineralen
Mineralen zijn metalen en andere anorganische stoffen die ongeveer dezelfde werking hebben als vitaminen. Ze stimuleren de lichaamsprocessen en helpen bij de vorming van bijvoorbeeld hoorn en botten.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Kruiden
​
Veel mensen vragen zich vaak af hoe ze in godsnaam aan al die kruiden en plantjes moeten raken. Natuurlijk is het handig als je de plaats hebt om een kruidentuintje aan te leggen. Even een handvol knippen en klaar. Toch hoeft dit helemaal niet. Een groot deel van de planten vind je gewoon in de natuur. Let er wel op dat je niets plukt langs drukke wegen of industriegebieden. Ook enkel plukken als je zeker weet dat er geen pesticiden worden gebruikt. Pluk een emmertje vol en hang ze aan de waslijn op of leg ze op wat bakpapier op de verwarming. Zo kan je ze drogen en je eigen mengsel maken dat je regelmatig geeft. In principe kan je dagelijks kruiden geven, gewoon even versnipperen en klaar om opgepeuzeld te worden.. Ik doe dat echter niet. ik geef ze enkele keren per week. Een smakelijke tip: wat yoghurt met daar de kruiden in vinden ze heerlijk!
Kruiden tegen ECTOparasieten (mijten, luizen, vlooien) kan je ophangen in het hok of in de legnesten leggen.
Als laatste; hoewel kruiden en vitamines de gezondheid bevorderen en bij ziektes kunnen ondersteunen zijn het geen wondermiddeltjes of medicijnen. In geval van ziektes kan je best in de eerste plaats een dierenarts contacteren!
Om de pagina overzichtelijk te houden kan je de lijst bekijken met een klik op de knop hieronder.
​
​
​
​
​
Producten
​
*Karnemelk
Wil je de darmen van de kip "reinigen" dan kan je ze karnemelk geven! De werking van karnemelk komt voort uit het feit dat het een probioticum is. De melkzuurbacteriën in de karnemelk behoren tot de belangrijkste bacteriën van de darmflora.. Gewone melk zal voor diarree zorgen.
Yoghurt is ook een melkproduct maar is geen probioticum. Toch is dit ook erg gunstig omdat het een hoog calciumgehalte heeft.
​
*Appelazijn
Azijn is gefermenteerde alcohol. (Fermentatie (Latijn: fermentum, zuurdeeg) is in de biochemie het omzetten van biologische materialen met behulp van bacteriën, celculturen of schimmels in afwezigheid van zuurstof (anaeroob).
Appelazijn is een natuurproduct dat, zoals de naam al zegt, gemaakt is van appelsap. Ingrediënten zijn onder meer: meerdere B-viamines waaronder B12, relatief mooie fracties calcium, fosfor, kalium, maar ook minimale fracties magnesium, zwavel, natrium, chloor,ijzer, koper etc.
Ciderazijn is uit appels gemaakt, organisch dus. Het azijnzuur in appelazijn helpt in de stofwisseling bij de opname van calcium en allerlei sporenelementen. Kalium- en calciumzouten van azijnzuur worden in voedingsmiddelen gebruikt als bewaarmiddelen. Ook in het lichaam verhoogt aanwezigheid van deze zouten mogelijk het antiseptisch- infectiewerend effect van appelazijn. Anders gezegd. Naast het gunstige effect op “de goede bacteriën” van de spijsvertering, en eveneens “het verminderd en neerhalend effect op de slechte bacteriën”, zorgt de appelazijn ervoor dat het lichaam de calcium die het opslaat in gezelschap van fosfor en magnesium, op de juiste manier gebruikt. Azijn helpt tevens tegen krampen en werkt ontsmettend , schimmelwerend en samentrekkend.
Een liter appelazijn per 4 liter drinkwater is geen tovermiddel, maar heeft zijn nut in bijvoorbeeld de duivensport al lang bewezen. Zelfs in de pluimveehouderij zijn al positieve resultaten bereikt met appelazijn. Het wordt daar gezien als een middel om kippen groot te brengen zonder dat preventief gebruik van antibiotica noodzakelijk is.
Een andere dosering die wordt gehanteerd is 1 eetlepel op 1 liter drinkwater, 2 dagen achter elkaar en deze dosering 1 keer per maand te hanteren.
​
​
*Tarwekiemolie
​
Tarwekiemolie wordt gewonnen uit kiemende tarwekorrels, die 13% olie bevatten. De olie bevat veel bestanddelen die ook in het menselijk lichaam voorkomen en is daardoor een uitstekend voedingssupplement, goed voor de bloedsomloop en zenuwstelsel. Tarwekiemolie heeft een gunstige invloed op de energiestofwisseling. de souplesse van de spieren en het prestatievermogen. Het kan een waardevolle ondersteuning zijn voor de gezondheid en geeft meer energie.
Uit vele onderzoeken met tarwekiemolie werd vastgesteld, dat er een aantoonbare verbetering plaatsvond van het voortplantingsvermogen bij mens en dier. De olie kan een positief effect hebben op onze vogels bij een gezonde voortplanting. Bij een niet goed functioneren van de geslacht klieren kan het tocoferal (vit. E) in de olie weer een activerende werking op de geslachtsorganen hebben. Dit laatste geldt zowel voor hennen als voor hanen.
* Actieve kool
​
Actieve kool, ook wel houtskool genoemd, is een hulpmiddel bij diarree en vergiftiging. Het haalt de schadelijke stoffen uit het lichaam door deze stoffen aan zich te binden. Er zijn een aantal producten voorhanden zoals grit waar al actieve kool doorheen zit. Ik persoonlijk vind dit geen fijne oplossing en heb voor mezelf capsules van norit. Je draait de capsule open en dient een halve, tot een hele inhoud van de capsule toe. Indien de kip niet meer eet doe ik het, vermengd met water of yoghurt in de bek met een spuit. Eet de kip wel nog, dan doe ik het doorheen het voer. Let wel diarree kan een symptoom zijn voor een onderliggende ziekte. Actieve kool verhelpt enkel de diarree, niet de oorzaak!
​
​
*Vaseline/ vette uiercreme/ sla olie
​
Kalkpoten worden veroorzaakt door een mijt, de Cnemidocoptes mutans. De mijt graaft zich in tussen de schubben van de poten van pluimvee of ander gevogelte, waar vuilwitte droge korsten ontstaan. Vooral bij oudere dieren kunnen er grote verdikkingen op de poten zitten.
-
Het beste is om de besmette dieren individueel te behandelen. Het is verstandig om de korsten eerst wat te verweken en af te borstelen van een badje met dettol. De dettol ontsmet eventuele wondjes en helpt infecties te voorkomen. Vervolgens kan je de poten insmeren met vaseline, olie of vette (gele) uiercreme. Door deze laag verstoppen de poriën van de mijten, waardoor deze verstikken.
-
Omdat de ingegraven mijten moeilijk bereikbaar zijn bereikbaar onder de korsten, moet de behandeling een aantal keren herhaald worden, afhankelijk van de ernst van de situatie. Eerst om de dag, dan om de drie dagen.
​
​
*Honingzalf
​
honingzalf kan worden gebruikt bij verschillende (huis)dieren. Geschikt voor gebruik bij; honden, katten, vogels, knaagdieren, schapen, runderen, paarden,
Door de vette samenstelling blijft de zalf ook in een natte omgeving goed op zijn plaats. Vetramil beschermt en zuivert de geprikkelde huid.
Door de toevoeging van essentiële oliën heeft de zalf een bittere smaak, waar dieren niet van houden. Dit voorkomt dat dieren de zalf oplikken. Het zorgt voor een rustige huid, waardoor de zalf ook heel geschikt is voor de behandeling van de huid na insectenbeten.
Breng het 2x keren per dag aan , indien nodig afgedekt met een wondgaasje. Bij oppervlakkige (schaaf)wondjes of eczeem klachten mag de behandeling vaker herhaald worden.
Honingzalf kan je makkelijk zelf maken, zie hier een van de vele recepten.
http://www.harmonycenter.nl/honingzalf/
​




