Verzorging
​
Van zodra kuikens geboren worden is goede voeding belangrijk om ze een mooie start te geven.
Hun eerste levensweek krijgen ze kuikenkrix, een specifiek samengestelde kuikenkorrel die alle nodige vitamines en voedingsstoffen levert. Tevens zorgt deze voeding voor een betere weerstand en verminderde kans op dooierrestontsteking.
Jonge kuikens vanaf 1 week krijgen opfok 1 of kuikenkruimel tot ongeveer 8 weken. Daarna gaan ze over op opfok 2 totdat ze ongeveer een 16 weken zijn.
Dan gaan ze over op een mengeling van foktoomkorrel, showpellets en een zadenmix.
De foktoomkorrel en showpellet zijn een uitstekend basisvoer. Dit wordt uitgebreid met zaden die niet in de korrels zitten maar die ze in de vrije natuur ook zouden tegenkomen. Door het lage eiwitgehalte groeien de jongere dieren mooier uit en blijven volgroeide dieren netjes in conditie.
Naast hun vaste voeding krijgen ze hier ook gezonde traktaties. Watermeloen, verse groenten en fruit en af en toe een omelet met eierschaalkruimels voor wat extra calcium. Ook yoghurt en karnemelk zijn gezonde, lekkere calciumbronnen. Dit bevordert de leg en aanmaak van eierschalen. Ze zijn ook dol op gedroogde meelwormen en vlokkreeftjes. Deze zijn zeer calorierijk, maar wel een echte traktatie.
Wekelijks worden ze voorzien van een bakje natte katten/hondenvoeding. Het zogenaamde vlees in blik. Dit geeft ze extra eiwitten. Let er wel op dat je kiest voor de varianten zonder kleur-, conserverings-, toevoeginsmiddelen.
Maagkiezels zijn kleine steentjes die scherper zijn dan grit. Maagkiezel heeft een belangrijke functie in het spijsverteringsstelsel van de kip. Een kip kauwt zijn voedsel met maagkiezel die in de spiermaag terechtkomt. De kiezel heeft dezelfde werking als een molensteen. De steentjes kneuzen het graan waardoor het gemakkelijker te verteren is. Dit kan je eventueel mengen met grit. Een klein handje fijne medicinale houtskool door het grit/maagkiezelmengsel werkt goed tegen stemmingsstoornissen en diarree. De dieren kunnen er wat van opnemen naar behoefte. Er bestaat ook grit waar houtskool al doorheen zit.
​
Er bestaan een heel aantal natuurlijke middeltjes om de gezondheid van een kip te bevorderen. Dit vind je terug onder het topic 'kruiden & natuurlijke middelen'.
Dit jaar ga ik een navorming volgen over het gebruik van deze producten. De lijst zal daarna dan ook aangevuld worden.
Als voerbak gebruik ik een trapbak. Op deze manier hebben de kippen onbeperkt voer zonder dat ik me zorgen moet maken over ongedierte of andere vogels die zich tegoed doen aan het voer.
Drinkbakken heb ik oneindig veel getest. Alle soorten en maten zijn gepasseerd maar bij alles was er telkens wel iets wat me stoorde of wat gewoon niet werkte.
Uiteindelijk heb ik emmers van 5 liter genomen MET deksel. Met een klokboor heb ik halverwege de emmer gaten geboord. De kippen steken hun kop erdoor om te drinken. Omdat ze enkel hun hoofd erin kunnen steken, komt er ook aanzienlijk minder vuil in. Het allerbelangrijkste vind ik nog het makkelijk schoonmaken van de emmer.
Ik was de drinkbakken en voerbakken uit uit met water waar een goede scheut dunne bleek in zit. Vervolgens laat ik ze zonder uitspelen drogen. De dunne bleek doodt eventuele bacteriën en schimmels maar regelmatig ontsmet ik de bakken ook. Dit omdat bleek maar een beperkt aantal bacteriën dood.
Wat je uiteindelijk aan je kippen geeft is een persoonlijke keuze, er bestaan nog ontelbare (hulp)middeltjes en vitamines om te geven. Het is de moeite om hier op internet eens opzoekwerk over te doen. Vergeet ook zeker niet om op deze site de pagina met tips te bekijken voor heel wat inspiratie.



