top of page

Huisvesting 

​

De plek van het kippenhok is zeer belangrijk. Kippen zijn gevoelig voor wind, regen en tocht. De beste plek voor het hok is dus een wind- en tochtvrije plek, met zowel wat zon als schaduw en die tevens rustig ligt. Een plek in de ochtendzon, dus de voorkant van het hok gericht naar het zuidoosten, is een prima plek. Zijdehoenders hebben meer een donzige vacht dan een verenkleed, waardoor ze bij regen kletsnat - en dus verkouden - kunnen worden. Ook al vinden zijdehoenders het heerlijk om door de regen te lopen, is een goede (droge!) schuilplek erg belangrijk. 

 

Op de bodem van het nachthok en in de legnesten gebruik ik ovocal bodemmix. Houtvezel, vlas of fijn gehakseld stro kan uiteraard ook. Toch heb ik persoonlijk met ovocal bodemmix de beste ervaring. dit heeft een groot absorptievermogen en zorgt ervoor dat de uitwerpselen uitdrogen en dus niet stinken. Door de fijne structuur vormt het ook een dun laagje rond de uitwerpselen waardoor ze minder snel blijven plakken aan de veren.

 

Ovocal bodemmix bestaat uit een eierschalenkalk, welke na een gepasteuriseerde verhitting van circa 100 graden Celsius gedurende een op voorhand bepaalde tijd, is fijngemalen.

Het is een redelijk poreuze kalksoort met een pH-waarde van 9,5. Naast een zeer hoog aandeel Calcium bevat het verder nog zeer veel mineralen (waaronder Stikstof) en sporenelementen. Hierdoor heeft de eischaalfractie in de ovocal bodemmix ook nog een zeer goede bemestingswaarde en is de gebruikte bodemmix perfect als compost voor (moes)tuinen.

 

Ter verhoging van het drogende effect van de ovocal bodemmix  is een hoog percentage verpulverde tarwestrokorrel toegevoegd. Ook de verpulverde tarwestrokorrel is voor het persen verhit geweest tot een temperatuur van ±105 graden Celsius, waardoor bacteriën, schimmels en onkruidzaden zijn gedood.  Het drogende effect van de verpulverde tarwestrokorrel in de ovocal bodemmix is ruim 400%, wat resulteert in droge hokken en andere dierverblijfplaatsen

​

​

Gebruik geen beukensnippers van hardhout als bodembedekking, want die zijn giftig als het nat wordt. Zeker voor kuikens! Bovendien durven kuikens dit al eens opeten waardoor ze verstopt raken en sterven.  De binnenkant van het hok verf ik met een modderpapje van Diatomeeënaarde tegen de (bloed)luizen. Ook strooi ik wat diatom door het bodemstrooisel om te voorkomen dat de luizen onder de legnesten of in de hoekjes op de bodem samenklonteren en alsnog een plaag vormen. Hierdoor drogen ze uit en sterven ze. Meer over diatom vind je in het topic 'tips'.

 

Hoewel je in de meeste hokken zitstokken vind, is dit in een hok voor zijdehoenders geen noodzaak. Ze liggen liever lekker tegen elkaar in een hoekje of in de legnesten.

​

Voorzie ook een plek waar de kippen een zandbad kunnen nemen. Dit doen ze om eventuele parasieten kwijt te raken. Je kan een zandbad maken in een kist, een oude autoband, plastic bak, laat je creativiteit de vrije loop. Dit kan je dan opvullen met wat fijn (schelpen)zand en eventueel wat diatom.

Wanneer je schelpenzand neemt, krijgen de dieren ook de mogelijkheden om het schelpengruis op te pikken, dit zorgt voor een betere vertering. De diatom is een extra buffer tegen parasieten. Toch is het niet noodzakelijk om dit in te richten. De kippen nemen dan de taak op zich om er zelf eentje te maken in de aarde.

 

Voor de inrichting van de ren is het voor de kippen het beste en interressantste oml gras ter beschikking te hebben. Toch is dit niet altijd mogelijk. Teveel dieren op 1 plak, weersomstandigheden, slechte grond. Het zorgt er allemaal voor dat je gras al vlug verdwijnt. Enkele oplossingen zijn dan om de bodem te bedekken met rivierzand, fijne of grove schors of echte houtsnippers. Hiervoor moet je kijken wat het beste bij jouw situatie past. Toch wil ik nog even wijzen op het gebruik van houtproducten zoals snippers en schors. Deze materialen zijn geheel natuurlijk en laten zich ook bewerken door de weersomstandigheden. Dat maakt dat er zich bij vochtig weer makkelijk schimmels en sporen vormen onder de bovenlaag die de kippen op hun beurt dan tot zich nemen tijdens het scharrelen. Dit zou eventueel de gezondheid van de kip ten slechte kunnen komen.

​

 

​

© 2023 by Bunny Matthews Decorator. All rights reserved

  • Twitter Square
  • facebook-square
bottom of page